Harva tietää sitä, mutta veden tai maidon lämmittäminen mikroaaltouunissa voi olla haitaksi

Jos saisin kolikon jokaisesta kotona sattuneesta onnettomuudesta, jonka pystyin välttämään, minulla olisi luultavasti tarpeeksi rahaa ostaa käteisellä varustettu MacBook Air . Valitettavasti olen joutunut oppimaan kantapään kautta, ja onnettomuudet ovat opettaneet minulle useita elämänkatsomustietoja; jotkut kutsuvat sitä osallistuvaksi tutkimukseksi.

Ja aktiivisin oppimispaikkani on ollut keittiö. Siellä olen viiltänyt itseäni veitsillä, kuorimilla ja jopa raastimilla; olen oppinut erottamaan pilaantuneen ruoan tuoreesta ruoasta ja olen jopa käyttänyt aikaa selvittääkseni, mikä on maksimilämpötila, jonka käteni kestävät, kun pidän pannua tuoreena liedeltä… mutta minulla on edelleen kuolemanvihollinen, mikroaaltouuni.

Miksi vettä tai maitoa ei kannata lämmittää mikroaaltouunissa?

Teknologia säästää usein aikaa, mutta olemme huomanneet, että sillä on hintansa. Viime vuosina on korostettu nesteiden lämmittämisen vaaroja tässä laitteessa , ja sen käytännöllisyydestä huolimatta ruoan lämmittämiseen liittyvät fysikaaliset prosessit voivat vaarantaa kädet.

Aivan oikein, mikroaaltouunin kyky lämmittää nesteitä voi viedä ne kiehumispisteen yläpuolelle ilman, että ne käyvät läpi luonnollista kuplien muodostumisprosessia, joten pieni äkillinen liike voi johtaa onnettomuuteen, kuten käsien palovammoihin tai oikosulkuun sisällä olevan veden räjähdyksen vuoksi.

Ongelma on kärjistynyt niin paljon, että Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto on suositellut , että nesteitä ei turvallisuussyistä lämmitetä mikroaaltouunissa pitkään aikaan . Olet ehkä lämmittänyt vettä tuhat kertaa, eikä mitään ole tapahtunut, mutta sillekin on olemassa selitys.

Miksi nesteet räjähtävät mikroaaltouunissa?

Ymmärtääksemme mikroaaltouunin koko toiminnan, meidän on ensin tarkasteltava, miten se toimii. Nopeus, jolla ne lämmittävät ruokia ja juomia, johtuu siitä, että syntyvä lämpö laajenee ruoan sisällä radioaaltoja, televisiota tai jopa valoa muistuttavalla energialla, ja sen tuottaa magnetroni. Tämä elementti saa ruoan vesi-, rasva- ja sokerimolekyylit värähtelemään, jolloin ne tuottavat lämpöä ja kypsyvät.

Yhdessä metallipinnoitettujen seinien kanssa tämä luo reaktion, jossa mikroaallot kimpoilevat kammiossa. Samalla pyörivä levy, jolle ruoka asetetaan, auttaa tekemään tuotetusta lämmöstä tasaisempaa, vaikka tässä tulee yksi suurista ongelmista, nimittäin se, että joskus se ei kuumene tasaisesti.

Toisin sanoen mikroaallot toimivat tuottamalla korkeataajuisia sähkömagneettisia aaltoja, jotka etenevät avaruudessa. Aallot absorboituvat niihin sijoitetuissa elintarvikkeissa tai nesteissä oleviin vesimolekyyleihin, ja kun nämä aallot kohtaavat vesimolekyylit, ne alkavat olla vuorovaikutuksessa niiden kanssa ja synnyttävät värähtelyä tai kitkaa molekyylitasolla.

Kaikki nämä liikkeet mikroaaltouunin sisällä synnyttävät yhä nopeampia molekyylien liikkeitä, jotka muuttuvat lämpötilan nousuksi. Tämän vuoksi lämmitysaika tässä laitteessa on niin nopea. Ongelmana on, että fraktio synnyttää myös kuumia kohtia eli alueita, jotka kuumenevat muita nopeammin.

Nesteiden tapauksessa seurauksena on purkautuva kiehuminen, jossa neste kiehuu yhtäkkiä, kun sitä kosketetaan tai ravistellaan, mikä voi olla vaarallista, jos sitä ei käsitellä varovasti. Kaikki riippuu siis siitä, kuinka tasaisesti voit lämmittää juomasi ja sisällä olevan astian lämpötilasta.

Miten voin estää nesteiden räjähtämisen mikroaaltouunissa?

Ennen kuin demonisoit mikroaaltouunisi ja laitat sen myyntiin Marketplaceen, tiedä, että kaikki ei ole huonosti. On olemassa tapoja lämmittää vettä, maitoa tai teetä turvallisesti:

  • Lisää jotain kiinteää: Jos vettä käytetään teetä tai kahvia varten, voit lisätä veteen sokeria ennen kuumennusta, jolloin estät veden räjähtämisen. Jos et pidä sokerista, lisää lusikka, mutta varmista, ettei se ole metallista.
  • Käytä turvallisia astioita: Ihanteellisinta on lämmittää mikroaaltouunille tarkoitetuissa lasi-, keramiikka- tai muovimukeissa.
  • Sekoita nestettä: Sekoita vettä ennen kuumentamista ja sen jälkeen. Näin lämpö jakautuu tasaisesti.
  • Älä täytä lasia: Jos jätät tilaa höyrystymiselle, et luo liiallista painetta, joka aiheuttaisi räjähdyksen. Ihannetapauksessa jätä lasiin tai kuppiin 2/3 sen tilavuudesta.
  • Käytä kantta: Käytä astioissa kantta tai kantta, jossa on tilaa höyryn poistumiselle, jolloin vältetään roiskuminen ja mahdollistetaan hallittu kiehuminen.
Next Level Lifehack