Miten keittiösienet puhdistetaan bakteerien tappamiseksi ja kuinka usein ne vaihdetaan

Puhdistatko keittiössä käyttämäsi sienet vai vaihdatko ne usein? Jos vastauksesi on kielteinen, saatat tietämättäsi altistua useille bakteereille.

Kun otetaan huomioon, että kyseessä on tärkein puhdistusväline, jota käytämme keittiössä lian poistamiseen astioista ja ruokailuvälineistä, ei ole yllättävää ajatella, että ne sisältävät lukuisia bakteereja.

Miksi sinun pitäisi puhdistaa bakteerit keittiösienestäsi

Itse asiassa saksalaisten tutkijoiden vuonna 2017 tekemässä tutkimuksessa keittiösienistä löytyi Moraxella osloensis -bakteeria.

Kyseessä on bakteeri, jonka tiedetään antavan likaiselle pyykille pahan hajun ja aiheuttavan infektioita ihmisille, joilla on heikko immuunijärjestelmä.

Samansuuntaisesti tutkijat huomauttavat, että ”keittiösienillä on taipumus kerätä, hautoa ja levittää bakteereja keittiön pinnoille, mistä ne voivat päästä ihmiskehoon esimerkiksi saastuneiden käsien tai ruoan kautta”.

”Sienen suora kosketus ruokaan tai käsiin voi siirtää bakteereja ihmiskehoon, jossa ne voivat aiheuttaa infektioita riippuen niiden patogeenisesta potentiaalista ja ympäristöolosuhteista”, he lisäävät.

Kuinka usein keittiösienet pitäisi vaihtaa?

Pitkä tie ulos sienien bakteerikuormasta on pestä ne usein ja keskittyä desinfiointiin. Lyhyt vaihtoehto olisi heittää ne pois.

Tutkimuksessa todetaankin, että ”pitkällä aikavälillä sienien desinfiointimenetelmät eivät näytä riittävän tehokkaasti vähentämään keittiösienien bakteerikuormitusta”.

He suosittelevat niiden vaihtamista säännöllisesti eli viikoittain.

Miten ne voidaan puhdistaa?

Kun kuitenkin ymmärretään, että edellä mainittu vaihtoehto ei näytä olevan kovin kannattava pienituloisille perheille eikä se ole myöskään kovin ympäristöystävällinen vaihtoehto, seuraava vaihtoehto on puhdistaa sienet usein.

Vinkkejä, jotka joskus nousevat esiin tässä keskustelussa, ovat esimerkiksi sienien keittäminen tai mikroaaltouunissa lämmittäminen. Saksalaiset tutkijat kuitenkin huomauttivat, että näillä menetelmillä ei näytä saavutettavan yli 60 prosentin bakteerien vähenemistä.

”Desinfioinnin keittämällä tai mikroaaltokäsittelyllä on osoitettu vähentävän merkittävästi keittiösienien bakteerikuormaa, joten sitä voidaan pitää kohtuullisena hygieniatoimenpiteenä. Aineistomme kuitenkin osoitti, että säännöllisesti desinfioiduissa sienissä (kuten niiden käyttäjät ilmoittivat) ei ollut vähemmän bakteereja kuin puhdistamattomissa sienissä”, he selittävät.

He myös täsmentävät, että pelkällä saippualla ja vedellä tai pesuaineella pestyjen sienien bakteerimäärä on suurempi kuin puhdistamattomien sienien.

Siksi paras vaihtoehto on New Yorkin yliopiston Langone Medical Centerin mikrobiologian ja patologian laitoksen professorin Philip Tiernon ehdotus, joka BBC Mundon mukaan suositteli yhdysvaltalaisille tiedotusvälineille, että ihmisten pitäisi valmistaa seos, jossa on yhdeksän osaa vettä ja yksi osa valkaisuainetta.

Siksi paras vaihtoehto on New Yorkin yliopiston Langone Medical Centerin mikrobiologian ja patologian laitoksen professorin Philip Tiernon ehdotus, että ihmisten pitäisi valmistaa seos, jossa on yhdeksän osaa vettä ja yksi osa valkaisuainetta.

Tämä liuos tulisi kaataa sieneen astiaan ja antaa sen vaikuttaa 10-30 sekuntia. Sen jälkeen se pitäisi vääntää pois ja antaa kuivua.

Next Level Lifehack