Ennen kuin vuosi 2025 nimettiin terveysjuomien vuodeksi, ennen kuin matcha lattesta tuli statussymboli ja ennen kuin kukaan puhui suolistomikrobiomistaan kohteliaassa seurassa, oli olemassa kombucha. Käyneestä mustasta tai vihreästä teestä valmistettu, hieman kuohuva etikkainen juoma on alkuperäinen suolistoterveysjuoma.
Vuonna 2010 Lindsay Lohan nousi otsikoihin sen juomisesta, sitä on pidetty ihmejuomana, joka alentaa tulehdusta, hoitaa verenpainetautia ja tukee tervettä immuunijärjestelmää (vaikkakin näiden väitteiden tueksi tarvitaan vielä lisää tutkimuksia), ja se on täynnä probiootteja – kaikkien aikojen puhutuin suolistoterveyslisä.
Näytöksen tähti on limainen elävien bakteerien kiekko nimeltään SCOBY (bakteerien ja hiivan symbioottinen kulttuuri), jota kutsutaan myös ”sieneksi” tai ”äidiksi”, joka saa yksinkertaisen teen ja sokerin sekoituksen käymään. Se saattaa kuulostaa ällöttävältä, mutta usko pois, tämä aktiivisten viljelmien kelluva geeli voi tehdä raskasta työtä, ja sitä on käytetty jo kauan.
Käymisen jälkeen kombucha sisältää C-, B6- ja B12-vitamiinia, tiamiinia, etikkahappoa ja maitohappoa sekä käymisen kestosta riippuen pieniä määriä sokeria ja alkoholia. Myös hiilihappopitoisuus riippuu haudutuksen kestosta. Itse pidän enemmän pelkistetystä luomukombuchasta, jossa on lempeä kuohkeus ja jossa ei ole lisättyjä sokereita (yksi suosikkimerkkini on Equinox, jonka vadelma- ja elderflower-juomat ovat kärkisijalla parhaiden suolistoterveysjuomien arvostelussani ). Mutta jos makea kolajuoma on enemmän sinun makuusi, sitäkin löytyy ”booch boomin” ansiosta.
Mitä kombucha on?
”Kombucha on itse asiassa peräisin yli 2000 vuoden takaa”, kertoo kliininen ravitsemusterapeutti Claire Johnson. Sen alkuperästä ei kuitenkaan ole selvää tietoa. Jotkut tarinat kertovat, että se on peräisin Kiinasta, Koreasta, Venäjältä ja Saksasta, joissa sitä käytettiin kansanlääkkeenä ja ”elämän eliksiirinä”.
1960-luvulla sveitsiläinen tutkimushanke vahvisti kombuchan juomisen terveysvaikutukset, mikä antoi sille kaupallisen sysäyksen, ja 80- ja 90-luvuilla kombuchan suosio kasvoi, kun HIV/AIDS-epidemia sai monet ihmiset etsimään vastauksia vaihtoehtoisista terveys- ja ravitsemusmenetelmistä – juoman toivottiin lisäävän T-solujen määrää ja tukevan heikentynyttä immuniteettia.
Myöhemmin sen kaupallinen käymisprosessi joutui tarkemman tarkastelun kohteeksi, koska juoma oli aiottua alkoholipitoisempi. Viranomaiset olivat huolissaan siitä, että lapset saattavat juoda ”alkoholitonta” juomaa, ja se poistettiin Whole Foodsin hyllyiltä ja sitä säänneltiin tiukemmin. Kombucha sisältää pieniä määriä alkoholia, mutta nykyään paikallisen luontaistuotekaupan hyllyiltä ei pitäisi löytyä mitään yli 0,5 prosentin alkoholipitoisuutta.
Aikanaan sitä suosi sama koppava terveysväki, joka vaihtoi lehmänmaidon soijaan ja teki mehupuhdistuksia. Molemmat suuntaukset ovat sittemmin menettäneet suosionsa, mutta kombucha elää edelleen sen voimakkaan probioottipitoisuuden ansiosta. Olen juonut sitä jo vuosikymmenen ajan ja olen täysin vakuuttunut sen hyödyistä.
Nyt kun on siistiä pitää huolta suolistostaan, kombuchamarkkinat ovat räjähtäneet käsiin, ja tarjolla on valtavasti suolistoterveysjuomia, joista valita. Kaikkia ei ole luotu samanlaisiksi, ja kun tarjolla on niin paljon erilaisia lajikkeita ja makuja, voi olla vaikea tietää, mikä on terveellisintä ja eettisintä kuluttaa – onhan teen keräämisessä erilaisia käytäntöjä ja standardeja, eikä sokerin nauttiminen joka päivä ole varsinaisesti hyväksi sinulle.
Mikä tahansa fermentoitu teemerkki on taatusti parempi iholle, ruoansulatuskanavan terveydelle ja immuunijärjestelmän toiminnalle kuin sokeripitoinen limsa tai kahta sokeria sisältävä teekuppi. Kannattaa kuitenkin pitää silmällä etikettiä korkean sokeripitoisuuden ja keinotekoisten aromien varalta.
Olen kokeillut kaikkia merkkejä ja tyylejä, aina soodatyyppisistä tölkeistä ja raittiille uteliaille markkinoitavista hellästi kuohuvista pulloista jauhemaisiin kombucha-pusseihin. Suosikkisekoitukseni ovat aina olleet maustamattomia tai maustettuja, joissa on vain vähän luonnollisia ainesosia, kuten inkivääriä, ja mitä sameampi, silkkisempi ja kirpeämpi, sitä parempi. Olen myös aina suosinut lasipulloa, joten Equinoxin ja LA Breweryn kaltaiset tuotemerkit ovat olleet suosikkejani jo vuosia.
Kombuchan terveysvaikutukset
”Kombuchaa on monenlaista, mukaan lukien perinteisiä makuja, kuten inkivääriä, sitruunaa ja marjoja, sekä yrttejä, mausteita tai jopa superfoodeja, kuten kurkumaa tai matchaa”, Johnson selittää. ”Terveellisin kombucha on tyypillisesti sellainen, jossa on vain vähän lisättyä sokeria ja joka on valmistettu korkealaatuisista ainesosista. Raaka, pastöroimaton kombucha on usein paras valinta, koska siinä säilyvät hyödylliset probiootit.”
Johnson huomauttaa, että hyvälaatuisessa kombuchassa pitäisi olla puhdas, elinvoimainen maku, jossa hapokkuus ja makeus ovat tasapainossa. ”Etsi sellaista, joka on raakaa ja pastöroimatonta, sillä siinä on eniten aktiivisia probiootteja. Vältä runsaasti sokeria sisältävää kombuchaa ja etsi merkkejä, joissa käytetään luonnonmukaisia ainesosia. Ainesosaluettelon tulisi olla yksinkertainen, ja siinä pitäisi olla teetä, sokeria ja SCOBY:tä (eli eläviä bakteereja) pääkomponentteina”, hän neuvoo.
Tietenkin mikä tahansa terveysjuoma on yleensä kalliimpi kuin halpa tölkillinen limsaa. Juuri toissapäivänä maistoin erilaisia hyvinvointipocktaileja lasipulloissa, jotka maksoivat silmiä hivelevät 5 puntaa kappale. Mutta kohtuuhintaista kombuchaa voi löytää, kunhan vain tietää, mitä etsiä. Rugby-legenda Jonny Wilkinsonin kombucha-brändi One Living (pakkaus 12, £14.17, Amazon.co.uk) äänestettiin yhdeksi edullisimmista parhaiden. Mutta tietysti voit tehdä oman kombuchasi kotona – tarvitset vain SCOBY:n aloittaaksesi ja voit ottaa sen kaupasta ostetusta pullosta boochaa.
Kombuchan juominen sokeripitoisten juomien, kuten mehun, sijasta ja iltaisin viinin sijasta on muuttanut suolistoterveyteni täysin vuosien varrella. Toisin kuin kefiirillä, en voi koskaan aloittaa päivää sillä, koska koen hiilihappojuomat aamuisin aivan liian voimakkaiksi. Yleensä juon kombuchaa kaksi tai kolme kertaa viikossa lounaan kanssa tai iltaisin. Huomaan, että etikkainen maku herättää makunystyräni ja vatsani on tyytyväisempi koko viikon ajan – samoin se toimii loistavana piristysruiskeena. Se on myös maidoton, joten jos kaipaat eläviä bakteereja jogurtin ja kefiirin kaltaisista elintarvikkeista, tämä fermentoitu juoma on hyvä korvike.
Vuosien varrella kombucha on auttanut minua vähentämään suolistoani häiritseviä juomia, kuten runsaasti sokeria ja alkoholia sisältäviä juomia. Vaikka et ehkä tajua sitä, mitä enemmän sokeripitoisia juomia nautit, sitä enemmän ruokit vatsassasi olevia haitallisia bakteereja ja annat niiden syrjäyttää ystävälliset bakteerit. Tämä voi johtaa ruoansulatusongelmiin, iho-ongelmiin, lisääntyneeseen tulehdukseen ja huonoon mielialaan.
Kun puhuin Millie Mackintoshin kanssa hänen uudesta kirjastaan Bad Drunk, olimme yhtä mieltä siitä, että kombucha on yksi parhaista juomista kaikille, jotka haluavat vähentää tai välttää alkoholia. Sen kyky antaa sinulle pöhinää johtuu sen kofeiinipitoisuudesta. Sitä ei ole valtavasti, sillä käymisprosessi vähentää teestä peräisin olevaa kofeiinia, mutta pienen kofeiinimäärän, kuohuvan suutuntuman ja kirpeän kirpeän maun yhdistelmä on todella täydellinen tapa virkistää aisteja.
Johnson huomauttaa, että jos olet herkkä kofeiinille tai alkoholille, voi olla parasta aloittaa nauttimalla kombuchaa maltillisesti ja katsoa, miten pärjäät. Hän selittää, että ”useimmille ihmisille maltillinen määrä, esimerkiksi puoli kupillista kupilliseen päivässä, voi riittää hyötyjen kokemiseen. Se voi kuitenkin vaihdella yksilöllisen suoliston terveyden ja sietokyvyn mukaan. Aloittaminen pienestä ja määrän asteittainen lisääminen voi auttaa ehkäisemään ruoansulatusvaivoja. Muista, että kombucha sisältää sokeria, joten myös yleinen sokerinsaanti on syytä ottaa huomioon.”
Kombucha voi olla loistava lisä tasapainoiseen ruokavalioon, ja se on saanut minut tuntemaan oloni loistavaksi vuosien varrella. Johnson kuitenkin huomauttaa, että kuten mikä tahansa muu käymisteitse valmistettu ruoka, juoma tai lisäravinne, se ei ole yleislääke. ”Vaikka meillä on yhä enemmän näyttöä probioottien hyödyistä suoliston terveydelle ja yleiselle terveydelle, meillä ei ole liikaa näyttöä erityisesti kombuchan ympärillä. Se on parasta nauttia osana monipuolista ja ravinteikasta ruokavaliota sen korkean probioottipitoisuuden vuoksi, mutta tämä mielessä pitäen on parasta aloittaa hitaasti”, hän sanoo.