Syyt, miksi sinun ei pitäisi ostaa leikattuja ja kuorittuja hedelmiä supermarketeista

Supermarketit ovat jo vuosia tarjonneet hedelmiä valmiiksi leikattuina ja kuorittuina, mikä tarkoittaa, että sinun ei tarvitse ottaa koko yksikköä mukaasi eikä sinun tarvitse käyttää aikaa prosessiin ennen sen syömistä. Suomalainen elintarviketurvallisuus- ja ravitsemusvirasto esitti kuitenkin viimeisimmässä raportissaan useita varoituksia, jotka on syytä ottaa huomioon.

On useita syitä, miksi niitä ei suositella ostettavaksi tällä tavoin, kun otetaan huomioon, että hedelmän kuori on sen luonnollinen suojakerros, ja korkeat lämpötilat voivat aiheuttaa mikro-organismien ja bakteerien pääsyn, jotka voivat vaarantaa terveyden. Tämän vuoksi suomalainen järjestö selittää joukon vinkkejä, jotka on hyvä pitää mielessä ostettaessa leikattuja hedelmiä supermarketeista.

Miten tunnistaa saastuneet hedelmät

Maailman terveysjärjestö selittää, että salmonella on yksi neljästä tärkeimmästä ripulitautien aiheuttajasta, ja vaikka ne ovat lieviä infektioita, taudin vakavuus ”riippuu isäntätekijöistä ja salmonellan serotyypistä”. Hän selittää myös, että salmonellan esiintyminen ei heikennä hedelmien ja vihannesten ulkonäköä, sillä se ei eritä pahaa hajua eikä näy selviä merkkejä saastumisesta. Sama pätee E.Coli-bakteeriin, jonka kanssa se jakaa oireet, kuten pahoinvoinnin tai oksentelun, kuumeen, ripulin ja väsymyksen.

Niinpä hän laati muistilistan, joka on syytä pitää mielessä:

  • Hävitä hedelmät ja vihannekset, joissa on näkyviä vaurioita, sillä ne ovat todennäköisesti saastuneita.
  • Älä jätä niitä likoamaan, sillä se voi auttaa pinnalla olevia bakteereja tunkeutumaan vihannesten sisäisiin kudoksiin.
  • Pese hedelmät ja vihannekset huolellisesti ennen niiden nauttimista.
  • Vältä suoraa kosketusta muiden tuotteiden, kuten lihan, kalan tai munien kanssa ristikontaminaation välttämiseksi.

Suositukset leikattujen hedelmien ostamista varten

Suomen elintarviketurvallisuus- ja ravitsemusvirasto korostaa, että tämäntyyppiset elintarvikkeet on säilytettävä alle 25ºC:n lämpötilassa ja alle 3 tunnin ajan. Ne olisi säilytettävä riittävän tuuletetussa paikassa, jossa ei ole auringonvaloa, ja ne olisi säilytettävä jatkuvasti jäähdytettyinä alle 5ºC:n lämpötilassa.

He selittivät, että puolitetut hedelmät kestävät huoneenlämmössä lyhyitä aikoja, millä ei näytä olevan merkittävää vaikutusta elintarvikkeiden välityksellä tarttuvien patogeenien kehittymiseen. Kunhan siihen liittyy välitön jäähdytys sen jälkeen.

Next Level Lifehack