Tutkimus kertoo, kuinka usein astianpesusieni kannattaa vaihtaa.

Keittiön sienet, jotka ovat yleensä kosteita ja kosketuksissa ruokajäämien kanssa, ovat ihanteellinen ympäristö bakteerien kasvulle. Tämän perusteella Saksassa tehdyssä tutkimuksessa määriteltiin tarkka hetki, jolloin ne tulisi vaihtaa.

Tätä varten pohdittiin, kuinka vakavia sieniin kertyvät bakteerit voivat olla, kun 14 sienestä löydettyjen eri mikro-organismien DNA:ta analysoitiin. Näytteestä löytyi Moraxella osloensis-bakteeri, joka voi aiheuttaa infektioita ihmisille, joilla on heikko puolustuskyky.

Kuinka usein sinun pitäisi vaihtaa astianpesusieni?

Viesti on selvä: sienissä olevat bakteerit voivat vaikuttaa terveyteen. Lisäksi Scientific Reports -lehdessä julkaistun ja BBC Mundo-lehden siteeraaman tutkimuksen mukaan tämä mikro-organismi on syy siihen, miksi sienissä on paha haju.

Tämän perusteella saksalaistutkimus ehdottaa, että sienet pitäisi vaihtaa keskimäärin kerran viikossa. Tämä johtuu siitä, että niiden puhdistamiseen käytetyt menetelmät eivät yleensä ole tyydyttäviä. Joissakin tapauksissa bakteerit voivat jopa lisääntyä, vaikka niiden uskotaan vähenevän eri tuotteilla.

Lisää bakteereja pesun jälkeen

Justus Liebig -yliopiston sovelletun mikrobiologian instituutin tutkijat varoittivat yhdessä muiden saksalaisten keskusten kanssa, että sienien puhdistaminen vedellä ja pesuaineella ei ole pelkästään riittämätöntä. Joissakin tapauksissa se voi jopa lisätä terveydelle haitallisten bakteerien määrää.

Mikroskooppinen analyysi osoitti, että yksi kuutiosenttimetri sieniä voi sisältää ulosteeseen verrattavissa olevan bakteeritiheyden. Vielä huolestuttavampaa on, että keittämisen tai mikroaaltouunin kaltaiset menetelmät eivät tapa tehokkaasti vastustuskykyisiä mikro-organismeja.

Mitä voidaan tehdä bakteerien kertymisen estämiseksi?

Asiantuntijat suosittelevat kiinnittämään huomiota joihinkin vihjeisiin, jotka antavat tietoa sienen kunnosta:

  • Jatkuva paha haju: jos sienestä lähtee epämiellyttävä haju pesun jälkeenkin, se on täynnä bakteereja.
  • Värin tai rakenteen muuttuminen: jos sieni näyttää kuluneelta, haalistuneelta tai normaalia pehmeämmältä, se ei ole enää käyttökelpoinen.
  • Yli viikon käyttö: kuten edellä mainittiin, on suositeltavaa välttää niiden käyttöä yli viikon ajan, jotta vähennetään ristikontaminaation riskiä keittiössä.

Kuinka desinfioida sienet oikein: Jos etsit tehokkaita vaihtoehtoja sienien desinfiointiin, asiantuntijoiden suositus on seuraava:

  • Desinfioi ne valkaisuaineliuoksella: sekoita yhdeksän osaa vettä ja yksi osa valkaisuainetta ja upota sieni 10-30 sekunniksi. Näin tehdessä on suositeltavaa käyttää käsineitä, jotta käsien ihoa ei kohdeltaisi väärin.
  • Säilytä desinfiointiliuosta astiassa: kun seos on valmis, sitä kannattaa säilyttää jonkin verran sienen desinfioimiseksi jokaisen käytön jälkeen. Tämä voidaan tehdä suihkepullolla
Next Level Lifehack